Srbija- Izostala zabrana navijačkih grupa

21. 3. 2011. | posted in |


Pogrešna adresa: Ustavni sud Srbije
Pogrešna adresa: Ustavni sud Srbije
Photo: Stock














Ustavni sud Srbije je saopštio da je odbacio predlog Republičkog javnog tužilaštva za zabranu 14 ekstremnih navijačkih podgrupa
Kako je objavljeno na sajtu tog suda predlog je odbačen "zbog nepostojanja ustavnih i zakonskih pretpostavki za vođenje postupka pred ustavnim sudom i odlučivanja o takvom zahtevu". U kratkom obrazloženju sa sednice koja je bila zatvorena za javnost nisu navedeni drugi razlozi.
Odluku Ustavnog suda Srbije da odbaci inivijativu Republičkog javnog tužilaštva za zabranu rada 15 navijačkih podgrupa, u nadležnom tužilaštvu nisu želeli da komentarišu.
Ustavni sud je u decembru prošle godine odbacio zaključak sudije izvestioca Dragiše Slijepčevića da je sud nadležan da odlučuje o zabrani registrovanih i neregistrovanih udruženja i podgrupa.
Odbacivanjem tog zaključka tada je odloženo razmatranje zahteva republičkog javnog tužioca, a sudija izvestilac je trebalo da predloži dalje postupanje.
Glavna tačka sporenja tada bila je da li je Sud nadležan da raspravlja o zabrani neregistrovanih udruženja, kao što je slučaj sa 15 ekstremnih navijačkih podgupa.
U svom zaključku, sudija izvestilac je naveo da je Ustavni sud nadležan da odlučuje o zabrani rada registrovanog, ali i neregistrovanog udruženja osnovanog u skladu sa zakonom, kao i delova udruženja bez statusa pravnog lica u okviru registrovanog udruženja, ali je podsetio i na mogućnost da neregistrovana udruženja deluju tajno.
"Međutim, da li su 'udruženja' čiju je zabranu predložio republički javni tužilac tajno osnovana mimo uslova propisanih zakonom, u konkretnom slučaju ne može se utvrditi iz dostavljene dokumentacije, zato smatram da se do odgovora na ovo faktičko pitanje može doći jedino na javnoj raspravi", ocenio je tada Slijepčević.
Inicijativu za zabranu navijačkih podgrupa podneo je bivši republički tužilac Slobodan Radovanović, 16. oktobra 2009. godine.
U predlogu se navodi da je zabrana tih podgrupa predložena zbog delovanja koje je usmereno na "nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih manjinskih i ljudskih prava, kao i izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje".
Na osnovu prikupljenog materijala i dokaza do kojih je došlo Tužilaštvo, te podgrupe su okvalifikovane kao ekstremne i kao one koje izazivaju nasilje i nered na sportskim terenima.
Predlog za zabranu ekstremnih navijačkih grupa i podgrupa u okviru udruženja građana i van udruženja i njihovo brisanje iz registra podneo je vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović 16. oktobra 2009. godine.
Tužilac je zatražio zabranu navijačkih podgrupa: "Ultra boys", "Belgrade boys", "Ultras", "Brigate", "Alkatraz", "Ludaci-Padinska Skela", "Anti-Romi", "South family", "Head hunters", "Irriducibili-NBG", "Shadows", "Extreme boys", "Čuvari časti", "Brain damage" i "United Force 1987".