jesenjin - odabrana djela

13. 1. 2011. | posted in |




(1895. – 1925.) Sergej Aleksandrovič Jesenjin: Pjesnik sela i ljubavi

Sergej Aleksandrovič Jesenjin rođen je 1895. godine u Lenjingradu, a umro je 28. decembra 1925. Ovaj poznati ruski pjesnik u Petrograd je došao 1915. godine i ušao u književne krugove u kojima je pobudio zanimanje seoskim motivima u poeziji. Oduševljeno je pozdravio revoluciju. Kasnije se odao boemskom životu, piću i bančenju, oženio se balerinom Isadorom Duncan, a u jednom petrogradskom hotelu je 27. decembra 1925. Razrezao lijevu ruku i vlastitom krvlju napisao pjesmu "Do viđenja prijatelju, do viđenja". Iste noći počinio je samoubistvo objesivši se o cijev centralnog grijanja.
Stvorio je pjesništvo posvećeno selu i prirodi, s mnogo metafora koje crpi iz seoskog života i vjerovanja. Njegov drugi ciklus ima karakter pjesnikovih ličnih ispovijesti. Staljinistička je kritika oštro osuđivala "jesenjštinu", pijanstvo, razbarušeni individualizam, kafanska raspoleženja i poetizaciju huliganstva. Jesenjinova poezija stekla je mnoge poklonike i izvan pjesnikove domovine.
Posljednje godine života 1925., Jesenjin je u neprestanoj agoniji stvaranja i smrti. Pjesme prosto ključaju iz njega da se i sam on tome čudi: "ne mogu da ih zaustavim", "to je kao navijeni stroj", govorio je znancima. Prije toga 1924. godine, na Kavkazu, također je grabeći od života bilježio sve što se godinama gomilalo u duši. Nezaboravna ispovijest "Ana Snjegina" izlijeva se snagom bujice u divnu lirsku pjesmu. "Ana Snjegina" je pjesnikovo i najrealističnije ostvarenje, s utiscima iz rodnog kraja 1918. gdje je Jesenjin proveo ljeto i bio očevidac mnogih događaja. Pred smrt Jesenjin se najviše sjeća ljubavi, koja za njega znači najveću sreću i čudo na svijetu.
Jesenjin stiže u Petrograd, odsjeda u hotelu Angleter i tri dana juri obavljajući poslove. Bolesno uznemiren, Jesenjin se tih dana osjećao strahovito usamljen. U hotelskoj sobi br. 5, u koju je nekad dolazio sa Isidorom, atmosfera postaje sve teža, naročito naveče. Kad god bi pred spavanje otvorio prozor ulijetalo bih jato vrana koje dugo nije mogao istjerati.
U duši se stvarao pakao i on je ujutro 27, nemajući tinte, kako je sam pričao preko dana poznanicima, napisao pjesmu krvlju, iz rasječenih vena. To su bili stihovi "Do viđenja prijatelju", predani naveče mladom pjesniku V. Erlihu, koji je zaboravio da ih pročita i zavrio u njih tek kad je bilo kasno. 



Za čitanje Jesenjinovih pjesama potrebno je prvo, nakon downloada, raspakovati fajl koji se skinuo. to radite tako što kliknete desnim klikom miša na fajl pa zatim kliknete na "extract here". fajl će vam se raspakovati.
u njemu se nalaze slijedeći fajlovi:
- haljina modra
- ispovijest mangupa
- lisica
- majčino pismo
- o, probudi me
- odgovor
- pismo majci
- pjesma o kuji
- sestri suri
- ti ne voliš i ne žališ me...
- tko sam, što sam