24 sata info: VIDEO / Zvijezda serije "Gumuš": Kivanç Tatlitug 'skočio' sa Starog mosta u Mostaru!

6. 2. 2011. | posted in |


Iskreno, mislim da ovo više zaslužuje neku bizarnu rubriku poput  "vijesti iz nesvijesti", no eto...iz Mostara je...


24SI - Još tamo sredinom osamdesetih godina 20 vijeka američke su nam serije, poput "Dinastije", "Dallasa" ili "Santa Barbare", pokazale šta je to "televizijska sapunica".


Zatim su se sredinom devedesetih godina pojavile španske sapunice, te su "Marisol", "Esmeralda" ili "Osveta ljubavi" potpuno izbacile američe serije sa "malih ekrana". Nakon što su svi pomislili da su španske sapunice "vrh", prije godinu dana su se pojavile turske serije koje su im preotele vodeću ulogu u ovoj branši, bar na televizijskom prostoru bivše Jugoslavije.
Serije "Šeherezada", "Gumuš" ili "Ezel", osim što su donijele istu formu "zapleta i raspleta" kao i sve "sapunice" prije njih, pokazale su i vezu koju nekadašnje Otomansko carstvo ima sa državama jugoistoka Evrope u kojima živimo.
Tako u turskim serijama često možete čuti bezbroj nama veoma poznatih riječi ("turcizmi" u bosanskom ili hrvatskom jeziku), mnoge od njih spominju direktno Bosnu i Hercegovinu (poslovi u Sarajevu), Hrvatsku (igra života i smrti u Dubrovniku), a jedna od njih je čak i završila u Mostaru.
Zadnje scene turske serije "Menekse i Halil" snimane su u mostarskom Starom gradu 2008. godine, a glavni glumac, Kivanç Tatlitug, čak je i "skočio" sa Starog mosta.
Više pogledajte u priloženom videu na stranici odakle je preuzeta vijest OVDE