Leksikon – pubertetska noćna mora

17. 2. 2011. | posted in |



Ima li nekoga od vas da se nije upisao u bar jedan leksikon? Znate, to je ona sveska koja je imala mnogo važnu ulogu u našem pubertetskom životu i koja se bistrila pre spavanja pa se gurala pod jastuk pa se, čim se ujutru otvore oči, sve čitalo ponovo, mož’ biti da se nešto promenilo u toku noći. Pa onda sve to ponovo sa najboljom drugaricom.

Najveći problem kod tih leksikona je bio kako ga doturiti tadašnjoj simpatiji, tako da se ’’Vlasi ne dosete’’ to jest, da on nikako, ni slučajno, ni pod razno, ni u snu, ne pomisli da je vaša simpatija a još manje da vi tako hoćete da mu uzmete anamnezu i saznate treba li da se vrtite oko njega il’ da u svojoj ljubavi ostanete dostojanstveni pošto vam je u pubertetu najveća sramota biti zaljubljen u nekoga ko u vas nije.

Doturite nekako preko drugarice drugaricine mladje sestre. Simpatija jedno nedelju dana leksikon drži kod sebe jerbo trenira fudbal, uči fiziku, u stvari je duduk koji još nije ušao u pubertet jer znamo da u pubertet prvo ulaze devojčice pa tek posle dečaci, različiti polovi pa i različito vreme, samo što vi tog trenutka to ne znate, saznate mnogo kasnije. Najzad ga nekako namolite da se upiše i vrati ga, opet preko tajnih službi. Leksikon stigne u vaše ruke…

Pola dana ga vučete u torbi, poluživi od straha šta je onaj ’’voleću te do groba’’ tamo upisao, dobijete blagu temperaturu, proliv i rešite da ćete se zamonašiti ukoliko mu vi niste simpatija. Pubertet je vrlo tragično stanje u kome svaki čas obećavaš sam sebi da ćeš da mreš zbog raznoraznih gluposti.

U tišini svoje sobe otvoriš i odma’ se razočaraš. Umesto da je zauzeo broj 1 kako i priliči vašoj simpatiji, on se upisao na primer pod brojem 28. Pola sata razmišljate što 28, šta mu znači broj 28, ko je 28-mi u dnevniku, da nije neka šifra koju samo vi treba da razumete i na kraju dignete ruke. Malo otplačete što ste glupi. Preletite preko onoga kako se zove i kad je rodjen, to već znate.

Listate i sve više se osećate kao izduvan balon jer polako kapirate da vaš budući princ na belom konju ima manje mašte od konja. ’Koju muziku slušaš’ – sve. ’Omiljeni pevač’ – / – ’oću reći raspalio kosu crtu preko brojeva 27, 28 i 29 i još poludite što vam je žvrljnuo po urednom leksikonu. ’Omiljena pevačica’, opet /. ’Omiljeno jelo’ – pizza. ’Omiljeno piće’ – voda. ’Omiljeni sport’ – napisao stoni tenis pa vi malo razmišljate kog djavola onda trenira fudbal. Svi ostali odgovori, na sva moguća pitanja su kosa crta, kosa crta, kosa crta… I onda stignete do strane – ’Da li imate simpatiju’ . Zgrči vam se želudac, nos počne da vam curi, kolena da podrhtavaju kad pročitate DA! ’Upiši njeno ime’ – e tu doživite prvi mali nervni slom od mnogih koje ćete doživljavati tokom svog ljubavnog života jerbo je princ opet žvrljnuo kosu crtu ili upisao – ’Zini da ti kažem’, ’Neću da ti kažem’, ’Šta te briga’. Smirite se i ubedite sebe da se on u stvari stidi, umal’ ne pocepate sve strane do one ’Šta misliš o vlasniku leksikona’, ponovo prodjete onu proceduru od bola u stomaku do drhtanja kolena, gvirnete na jedno oko a onda pogledom vrisnete na oba jer… konj je upisao – Dobra drugarica! Sruši vam se svet.

Narednih nedelju dana vas najbolja drugarica ubedjuje u ono – ma voli te samo se pravi. Vi poverujete. Predjete na fazu – Je l’ me gleda – što znači – vi njega ne gledate nikad i ni slučajno, umesto vas u njega gleda vaša najbolja drugarica koja treba da vam prenese kad je namignuo, pogledao u vas, koliko je koraka udaljen i u kom trenutku treba da se ponašate kao da on ne postoji. Na školskim fudbalskim utakmicama kao ludak, dok ne promuknete, navijate za protivnički tim, nikako za onaj u kom on igra da slučajno ne posumnja. Na kraju, kad se usudite da ga pogledate, kad ste sigurni da on neće pogledati u vas, primetite da on zeva u vašu najbolju drugaricu. Normalno. Kako da ne zeva kad ga ceo tim bocka – ona te gleda, ona te gleda. I ukapirate da vam je taktika totalno pogrešna. Srećom pa u to vreme nekako stigne i školski raspust.

Sledeće godine sve ponovo, istim redom.

Posle mnogo godina, sretnete svoju prvu leksikon simpatiju, oslobodjeni pubertetske sramote priznate mu kako ste bili zaljubljeniu njega, onog proleća, ma znaš onog, i doživite stres jerbo vam bivša simpatija saopšti da je on takodje bio zaljubljen u vas ali video da ga ne zarezujete za suvu šljivu pa je pikao fudbal umesto da trči za vama. Saopštite mu da je glup. Obrazložite mu njegovu glupost – kako bre u 14 godina nisi ukapirao da žene funkcionišu tako i tako. On vas gleda kao tele jer ni u dva’es’ i nešto to ne kapira, ko bi uopšte ukapirao kako funkcionišu žene kad su zaljubljene. Ne razume što je bila frka da ga bar jednom pogledate. Vi se zamislite i vidite da ne znate ni vi, tako vam rekli, vi pustili da drugi budu pametni umesto vas i patili, jebeš ljubav ako ne patiš.

Ona najbolja drugarica, što je glumila atašea za odnose sa javnošću već godinama u vezi sa svojom pubertetskom simpatijom, kako – ne kapirate al’ posumnjate da je neka zavera u pitanju.

I tako… Nešto mi toplo oko srca, udarilo me u glavu ovo jesenje proleće.

I? Imate li simpatiju? Kako se zove? Šta mislite o vlasniku leksikona?

Stih za uspomenu:

Potok teče, tok, tok, tok,
ja te ljubim, cmok, cmok, cmok!