BiH svjetski presedan - Pošte Srpske dobile isti međunarodni kod kao i Kosovo?

17. 2. 2011. | posted in |


U saopćenju poslatom medijima navodi se da su im se „Pošte Srpske“ obratile zahtjevom da Ministarstvo pokrene inicijativu za dodjelu koda „Poštama Srpske“, ali da im je više puta odgovoreno da to ministarstvo ne dodjeljuje kod, ali da radi na iznalaženju  rješenja. Navodi se i da se ministarRudo Vidović na nekoliko sastanaka s nadležnim entitetskim  ministarstvima, članovima Vijeća Agencije za poštanski promet i predstavnicima sva tri poštanska operatera zalagao da se dođe do usaglašenog stava koji treba biti dostavljen Svjetskom poštanskom savezu.
U međuvremenu, kako se navodi, problem rješavanja IMPC koda u junu  prošle godine bio je i na dnevnom redu Komisije za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Međutim,Branko Dokić, koji je u prethodnom sazivu Zastupničkog doma obavljao funkciju predsjedavajućeg Komisije za promet i komunikacije, jučer je negirao da se to tijelo bavilo ovim pitanjem.

"Ne vidim ni jedan jedini razlog zbog kojeg se u vezi s tim diže tolika prašina, jer, prema Zakonu o poštama, jasno je da svaki operater ima pravo da dobije taj kod i ima pravo na međunarodno predstavljanje i aktivnosti" - kazao je Dokić.
Nasuprot stavovima da BiH nije jedina s više međunarodnih kodova, da to, naprimjer, imaju i SAD, u stručnim krugovima su nam objasnili da je BiH zaista svjetski presedan. Naime, kako nam je pojašnjeno, u SAD postoji jedan državni kod, ali u okviru toga, zbog veličine zemlje, savezne države imaju svoje podkodove kako ne bi došlo do zagušenja u poštanskom prometu.
Glavni problem
"Poenta je u tome da je sam kod „Pošti Srpske“ kreiran. Naime, glavni problem je što ne počinje sa „BA“, što je jedini državni kod, već stoji „QM“, što je uzeto iz takozvanih „User- assigned c o d e s “ , odnosno neutralnih, izvandrž avnih kodova, kako je učinjeno i na primjeru Kosova nakon odvajanja od Srbije. Postoji opasnost da se od ovog neutralnog, izvandržavnog koda prebace u neki drugi koji njima odgovara" - kazao je stručnjak iz ove oblasti, čije je ime poznato redakciji.
Zašto šute Ahmetović i Izetbegović?
I ranije je bilo pokušaja da „Pošte Srpske“ dobiju  međunarodni kod, ali su nadležne državne institucije - Vijeće ministara (VM) i Predsjedništvo BiH – upozoravale Ujedinjene narode da se to kosi s pravilima ove svjetske organizacije, tako da su zahtjevi stopirani. Niko u vezi s ovim pitanjem ne očekuje reakcijuNikole Špirića ili Nebojše Radmanovića, ali ostaje nejasno zašto u ovome trenutku šute članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić, ali i ministri Sadik Ahmetović Dragan Vrankić, koji kao zamjenici predsjedavajućeg VM imaju pravo obraćanja Ujedinjenim narodima.