BiH, zemlja sa tri poštanska koda: Nacionalno podijeljena pisma i razglednice

16. 2. 2011. | posted in |


Svjetska poštanska unija početkom januara dodijelila je Preduzeću za poštanski saobraćaj Republike Srpske IMPC kod. Taj kod podrazumijeva da su pošte RS registrovane u međunarodom poštanskom saobraćaju kao samostalan operater koji može da sklapa međunarodne ugovore sa drugim operaterima i da razmjenjuje pošiljke. Tako je BiH postala zemlja sa tri poštanska koda
Direktorka Pošta Republike Srpske Jasminka Krivokuća izjavila je za Slobodnu Evropu, da će se na ovaj način poboljšati usluge, ali i osigurati veći prihode nego do sada. „Traženje ovog IMPC koda, međunarodnog koda, Pošte Srpske su našle u činjenici da ćemo smanjiti svoje troškove razmjene i povećati prihod. Za ova tri, četiri mjeseca gdje smo vršili razmjenu sa poštama Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije mi smo već imali uštedu oko 30.000 maraka. Na godišnjem niovu to će biti 50.000 maraka“, kazala je Krivokuća.
Javno preduzeće BH pošta saopštilo je da je dodjelom poštanskog koda Poštama Republike Srpske od Svjetske poštanske unije načinjen presedan od pravila da jedna država ima jedan poštanski kod, zbog čega će inicirati osporavanje ove odluke.
„Stav BH pošte je da je time načinjen zaista ozbiljan presedan od pravila jedna država - jedan poštanski kod, pravilo koje je propisao sam Poštanski savez. BH pošta, koja je međunarodni poštanski kod dobila još 1993. godine, će inicirati preko svih nadležnih instanci zakonski argumentirano aktivnosti koje imaju za cilj osporavanje ove odluke“, kaže portparol BH pošta Alisija Lekić.
Prema svojim pravilima Međunarodni biro za registraciju IMPC koda nije smio dodijeliti ovaj kod Republici Srpskoj bez saglasnosti države BiH, kaže Lekić.
Sa dodjelom IMPC koda Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina je postala jedinstvena država na svijetu jer sada ima tri koda, pošto ovaj kod imaju i Hrvatske pošte Mostar od 2005. godine.
Iz BH pošte kažu da je sve ovo u suprotnosti sa Aneskom 9 Dejtonskog mirovnog sporazuma, gdje se nalaže formiranje korporacije za poštanski saobraćaj na nivou BiH u čijem sastavu bi bila izmjenična pošta sa jednim IMPC kodom.
Pojedine ocjene u bh. javnosti da bi dodjela međunarodnog koda RS mogao biti uvod u otcjepljenje ovog bh. entiteta, jer se slična stvar desila ranije i sa Kosovom dok je bilo u sastavu Srbije, Krivokuća odlučno demantuje: „U Bukureštu 2004. godine održana je svjetska poštanska konvencija, znači svih poštanskih operatera svijeta. Na toj svjetskoj poštanskoj konvenciji u Bukureštu učestvovala je i BiH kao članica. I tad je na toj konvenciji doneseno da u jednoj zemlji može biti više operatera i da možemo da dobijemo taj kod. I tu konvenciju potpisala je i BiH, koja je bila članica i učesnik te konvencije.“
Jedno je sigurno - ovo bi moglo izazvati haos u dostavi međunarodnih poštanskih pošiljki, smatraju u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.
„Jer sva međunarodna pošta koja dođe, recimo, iz Njemačke, dođe ovdje u Sarajevo u izmjeničnu poštu i onda ide dalje. Međutim, sad kad imate ovaj kod, kako neko iz Njemačke da zna gdje pripada, recimo, Doboj?“ kaže savjetnik ministra za komunikacije i promet BiH Vlatko Drmić.