Muslimanke brane mini suknju i dekolte

24. 2. 2011. | posted in |


DW - 22.02.2011 23:27
U Anatoliji su nedavno žene, koje nose maramu, demonstrirale tražeći da se omogući nesmetano nošenje mini suknje i dubokog dekoltea. Odjeća, navodi se, nije razlog učestalog seksualnog nasilja, što tvrdi jedan profesor.
„U jednom od najkonzervativnijih gradova Anatolije su žene, koje nose maramu, demonstrirale za prava svojih sekularnih sunarodnica i tražile da im se dozvoli da na ulici nose bluze sa dubokim dekolteom i mini suknje. Noebične demonstracije u gradu Konya bile su usmjerene protiv jednog profesora teologije koji je rekao da se žene sa dubokim dekolteom ne trebaju čuditi ako budu silovane.

Prebacivanjem krivice na žene koje nisu tradicionalno obučene, profesor Orhan Ceker iz Konye je izazvao talas demonstracija. Tursku javnost je međutim iznenadilo što su na ulice izašle žene koje upravo nose tradicionalnu odjeću.

Na transparentima je pisalo da čak ni marama žene ne može zaštititi od silovanja. Ayfer Erel iz organizacije žena Sefkat je sa pokrivenim ženama izašla na ulice koje su bile žrtve nasilja i koje su morale živjeti u ženskiim kućama. Žene su kako kaže, tražile da se profesor što brže distancira od svoje izjave. Kritike je pored brojnih dugih uputila i ministrica za pitanja žena Aliye Kavaf rekavši da je pogrešno ukoliko se razlog za seksualno nasilje traži u odjeći koju nose žene. Opozicija u Ankari je čak zatražila smjenu profesora protiv koga se vodi istražni postupak. Ceker je u međuvremenu izjavio da je pogrešno shvaćen.

Prema navodima medija, u Turskoj se svaka četiri sata zabilježi  silovanje ili pokušaj silovanja. Stoga vlada u Ankari razmišlja o tome da uvede hemijske kastracije za muškarce koji su višetruko izvršili krivično djelo silovanja.  Polako se u ’mačo zemlji’ – Turskoj, širi spoznaja da nasilje protiv žena nije bezazlen prekršaj i da se u javnosti mora suzbijati netrpeljivost prema ženama,“  piše Tagesspiegel.
sa sajta Nezavisne novine preuzeo Radovića sokak
najnovije vijesti pogledajte OVDE