NJEMAČKA: ¡NO PASARÁN! – NACISTI NEMAJU PROLAZA

20. 2. 2011. | posted in |


NJEMAČKA: ¡NO PASARÁN! – NACISTI NEMAJU PROLAZA

Policija u Drezdenu upotrebila je suzavac i vodene topove kako bi razdvojila pristalice grupa ekstremne desnice i stotine demonstranata koji su pokušavali da spreče njihov skup, saopštila je policija tog grada.
Stotine pristalica levice u Drezdenu pokušale su da probiju barikade i kordone policije, bacajući kamenice i dimne bombe na pripadnike snaga reda koji su uzvratili pendrecima i suzavcem. Oko hiljadu pristalica ekstremne desnice trebalo je da održe na tom mestu skup, za koji su prethodno dobili odobrenja gradskih vlasti.
Daleko veći broj kontrademonstranata, koje su podržali i sindikati, demokratske stranke i organizacije civilnog sektora, pokušavali su da spreče pristizanje radikalnih desničara i održavanje njihovog skupa, precizirala je policija. Kako se navodi, troje demonstranata je uhapšeno. Po procenama Nemačke federacije sindikata na skupu protiv neonacističkog marša se okupilo 21.000 ljudi. Takođe po njihovim infomacijama oko 54 crkve u Drezdenu je formiran živi zid protiv neonacista. Na drugoj strani se okupilo tek 600 pripadnika neonacističke desnice dok je 5.000 policijaca obezbeđivalo dva skupa.
Vlasti Drezdena saopštile su ranije ove nedelje da očekuju dolazak najmanje 3.000 pristalica ekstremne desnice na skup i okupljanje oko 20.000 kontrademonstranata.
Skupovi ekstremnih desničara u Drezdenu odrzavaju se svake godine uglavnom početkom februara, u znak obeležavanja godišnjice bombardovanja tog grada 1945. godine i kraja Drugog svetskog rata. Gradski i državni funkcioneri, sindikati i druge organizacije kritikuju pokušaje desničara da koriste bolnu prošlost tog grada, a na kontrademonstracijama svake godine okupi se daleko veći broj ljudi. Ovo je drugi ovakav sukob u Drezdenu ove nedelje, pošto je pre pet dana više hiljada ljudi na 66. godišnjicu savezničkog bombardovanja tog nemačkog grada u Drugom svetskom ratu, formiralo ljudski lanac u znak protesta zbog marša ekstremne desnice.
Prema procenama gradskih vlasti učestvovalo je 17.000 ljudi, a građanima su se pridružili i nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, prenela je nemačka agencija DAPD. Hiljade demonstrana, koji su nosili na reveru belu ružu, je napravilo obruč oko gradskog centra na 10 minuta dok su se čula zvona sa obližnjih crkava. Bela ruža je bilo ime organizacije grupe studenata koji su se suprostavljali režimu Adolfa Hitlera.
U tri naleta britanskih i američkih bombardera 13. i 14. februara 1945. godine zapaljivim bombama je potpuno uništen stari barokni centar Drezdena. Oko konačnog broja žrtava dugo su postojale nedoumice, da bi tek 2008. jedna vladina komisija zaključila da taj broj ne premašuje 25.000, što je znatno manje od ranijih pretpostavki da je stradalo i do 135.000 ljudi. Dok kritičari kažu da nije bilo razloga za takvu vojnu akciju, drugi navode da je Drezden bio važna logistička tačka iza nemačkih linija, u trenutku dok je Sovjetska armija prilazila sa istoka.
(e-Novine.com)
sa Antifa-BiH sajta preuzeo Radovića sokak
pročitaj najnovije vijesti OVDE