Umro legendarni crtač stripa Ivica Bednjanec

17. 2. 2011. | posted in |

Ivica Bednjanec(1934. – 2011.), legendarni crtač stripa, pjesnik, humorist i scenarist preminuo je u utorak 15. veljače. Pogreb će se održati u petak 18. veljače 2011. u 13,20 sati na zagrebačkom groblju Miroševac.

2010. godinu ću zasigurno pamititi po Ivicu Bednjanecu zbog kalendara sa njegovim stripovima koji je te godine visio u hodinku moje kuće, a također i kod kolege u stanu, kod kojeg sam s vremena na vrijeme svraćao na neizbježni sok od bazge i dogovore o novim strip projektima. Tih dvanest tabli stripa su čak i najsumornije dane znale oraspoložiti zbog odličnog crteža i pozitivne poruke koju su svi Bednjančevi stripovi nosili. Njegov veliki opus je doživio poštovanje koje zaslužuje počevši od retrospektive uKlovićevim dvorimauz prateći katalog same izložbe te u luksuznom dvojezičnom izdanju naziva„Između stripa, ilustracije i dizajna“. Postav izložbe iz Klovićevih dvora je imala prigodu vidjeti slavonska pubilka uErnestinovu,Đakovu,ValpovuiSlavonskom Brodui ovim putem se u imeUdruge ljubitelja stripova Osijekzahvaljujem na sadržajima toliko kvalitetnim da i počeci, koji su uvijek teški, se činiše lakšima baš zbog te kvalitete koju smo nastojali promicati. Na izložbi u Ernestinovu, već tada bolesnog Bednjaneca malo toga je moglo zadržati da ne dođe među svoju publiku.Osnovna škola Ernestinovoi njeni osmoškolci su bili zaista Bednjančeva publika jer ako je netko obilježio„Modru Lastu“i sve te klince koji su čitali taj „osmoškolski“ časopis – to je zasigurno bio Bednjanec!

Iz životopisa Ivice Bednjanca

Dipl. graf. ing. Ivica Bednjanec, samostalni likovni umjetnik - nekada profesor na Grafičkoj školi u Zagrebu – više 40 godina je kontinuirano objavljivao stripove, kojima je ujedno kompletni autor, kako scenarija tako i crteža. Riječ je o preko2000 tabli stripa, preko1000 scenarija,4 knjige stripa... Godinama je predstavljao svoju zemlju na velikim svjetskim izložbama stripa: više puta uMontrealu(ujedno više puta uvršten u katalog odabranih radova); još '78. sMirkom IlićemuLucci; uNapoliju(gdje je dobio iPulcinellu '84.). 1984. dobiva nagradu"Andrija"uLjubljani; na salonu stripa uVinkovcima1988. osvajaGrand Prix, a 1997.Nagradu za životno djelo; iste godine odlikovan jeRedom Danice Hrvatske. OdULUPUH-a2007. dobiva nagradu za životno djelo.

Neki od stripova koje su generacije čitale:

Hrvatska povijest:
- Nikola Šubić Zrinski
- Veliki ratnik Matija Gubec
- Gusari s otoka smrti
- Putovima izdaje
- Avet nad Medvedgradom
- Buna na Hvaru
- Uskočka osveta
Drugi svjetski rat:
- Kurir Bogdan
- Zekina puška
- Babin zub
- Saveznici
- Jadranski vukovi
- Šume smrti
- Domobranci
Meksička revolucija:
- Pobuna vješanih
- Viva Meksiko
- Berači pamuka
- Za 100 000 pezosa
- Dorados Panča Vile
- Fiesta
- Zlatni sombrero
Stripovi gega i karikature:
- Kiko
- Amica
- Nježni robijaš (ovdje je i cijela serija naslovljena pridjevom „nježno“; provjerite zašto!)
Sport:
- Junaci sportskih arena
- Majstor s mora
- U Montevideu
- Najmlađi reprezentativac
- NK Zagreb
Ostalo:
- Macan
- Liječnik na Zapadu
- Barun Trenk: Kočija
- Barun Trenk: Romeo i Julija
- Lov na čovjeka
- Male ljubavi (zaSmilje i Bosilje, popularniSMIB, glavni „konkurent“ Modroj Lasti)

Tu je još niz drugih djela, pokoja knjiga, mnoštvo nagrada i priznanja, sve objavljeno i dobiveno u velikom broju tadašnjih jugoslavenskih izdavača i organizacija. Ipak, ono po čemu nekako najviše doživljavamo Bednjaneca, stripovi su za mladež. Tu je cijela legija zajedničkog nazivnika„Genije“:Lastan i Genije,Putovanje na Divlji Zapad,Svi u Lastangrad,Genije i Nježna Pandžate mnogi drugi. Vidljivo je i kako se autorovi junaci i serijali isprepliću i međusobno si „gostuju“. Velik broj među njima spada u „nesvrstane“, gdje su nositelji radnje mahom naši junaci izOsmoškolaca:Strašan pronalazak,Traži se dječak,Brodolom,Manijak,Krivolovci,Tulumaši,Izgubljeni izlet,Neobuzdani ritami, album naslovljen vječnom istinom (nažalost):Teško pametnome!

Tužniji naslov od ovog do sada nisam napisao, no ukoliko bi trebao postojati taj svijet „gore“ zbog ljudi poput Bednjaneca bi trebao postojati. Uzevši u obzir kojem se timu „tamo“ Ivica Bednjanec pridružio sigurno će nas čekati nebo stripa. Do tada, onaj kalendar iz hodnika će visjeti ispod novih, a ova fotografija će sjećati na uspješne početke...


Ne, ovo nije Grupa TNT već neki od članova "StripOs"-a s Bednjanecom, 2009. u Ernestinovu

Pišu: Ivan Trenkl i Saša Paprić

preuzeto sa osijek031.com