Anti-NATO plakati u Banjaluci: Četničko buđenje naroda

20. 3. 2011. | posted in |



Svake godine pred godišnjicu kojom se označava početak intervencije vojnog saveza NATO protiv režima Slobodana Miloševića i SRJ, iz svojih jazbina promaljaju glavu razne anonimne organizacije i pojedinci. Međutim, iza mnogih desničarskih, klerofašističkih, fašističkih i po političkoj, obrazovnoj i moralnoj devijaciji sličnih virtualnih udruženja - najčešće stoje ona već postojeća, registrovana
Ekstremisti sa ovih prostora pribegavaju oprobanoj formi delovanja modernijih kolega iz Evrope i sveta, pa tako u kritičnim momentima fingirano u javnost ubacuju praktično nepostojeće organiyacije, pod čijim bi okriljem mogli da iznesu onu vrstu ideološkog nazorja koji se smatra radikalnijim od onih koje javno zastupaju. Tako su se u centru Banjaluke 18. marta pojavili plakati sa bizarnom porukom „Srbine, probudi se, NATO je nacističko-fašistička organizacija“.

Plakate je potpisala nekakva organizacija pod nazivom „Četnička organizacija protiv nacizma“, koja kao obeležje koristi dvoglavog orla sa četiri ocila i mrtvačku glavu. Orao i mrtvačka glava nalaze se u prstenu lovorovog venca. Na plakatima je između simbola NATO stavljen znak jednakosti sa svastikom, simbolom nacističke Nemačke. Na plakatu "Četničke organizacije" ne postoji internet adresa veb sajta, već samo adresa elektronske pošte.
Slična akcija upriličena je i prošle godine, u martu, u Banjaluci i Bijeljini. Tada su na više mesta pod okriljem mraka izlepljeni plakati protiv NATO i članstva BiH u toj vojnoj organizaciji. Na plakatima su ispisane poruke da je "NATO neprijatelj" i da Srbi u Republici Srpskoj ne treba da pristanu na to da se BiH uključi u tu vojnu alijansu. Prošlogodišnje plakate takođe je potpisala "Četnička organizacija".
Sredinom februara ove godine javnost se upoznala sa informacijom da će bivše države SFRJ uzeti učešća i zajedničkoj misiji podrške vojsci Avganistana. Bosna, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Slovenija planiraju da oforme zajednički tim koji će sprovesti obuku nove avganistanske vojne policije. Misija će biti deo međunarodnih napora NATO-a da se pomogne i opremi nova vojska. Oficiri u štabu NATO koji su uključeni u organizovanje projekta poručuju da su vrata otvorena i za Srbiju.