Najgore Vijeće ministara BiH ikada!!!

20. 3. 2011. | posted in |


Kada vlada jedne države poput BiH nema nikakav odgovor na recesijski udar i silne političke probleme, onda kao najveće uspjehe u jednogodišnjem periodu izdvoji usvajanje Strategije razvoja sporta u BiH ili Strategije komunikacija Vijeća ministara.


To može značiti samo jedno - da je u proteklom mandatu BiH vodila najnesposobnija ministarska garnitura od rata na ovamo.

Iako je Vijeće ministara u 2010., kako se ističe u Izvještaju, izvršilo samo 506 od 823 planirana zadatka, činjenica je da je zbog njegovog nerada i skandaloznog odsustva odgovornosti za državu i građane 2010. bila jedna od najtežih godina za BiH, a ono evidentno najgore Vijeće ministara BiH od osnivanja te institucije, piše list Dnevni avaz.

Usvajanje dvije strategije su izdvojene među najvećim "uspjesima" Vijeća ministara BiH u 2010. godini u Izvještaju koji je pripremljen za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Da bi apsurd bio veći, kao značajnu stavku državni premijer Nikola Špirić i ministri izdvajaju usvajanje Socijalnog akcionog plana za BiH, te Akcioni plan za izvršenje presude Suda iz Strazbura u slučaju "Sejdić-Finci"?!

Poznato je da je država u svojevrsnoj opasnosti od suspenzije iz Vijeća Evrope upravo zbog neprovođenja presude u slučaju "Sejdić-Finci". Istovremeno, Socijalni akcioni plan Vijeća ministara je toliko efikasan da svakog dana stotine radnika širom BiH ostaju bez posla, dok pola bh. stanovništva bukvalno umire od gladi.

Ono što je u Izvještaju za 2010. posebno indikativno jeste to da mnoga državna ministarstva uspjeh zbog ukidanja viznog režima za građane BiH pripisuju sebi, iako je do toga došlo nakon godina međunarodnih pritisaka i velikih problema.

Inače, Izvještaj o radu Vijeća ministara za 2010. pun je manjkavosti, a jasno je i da svi nisu izvršili sve zakonom propisane obaveze.

Tako iz Ministarstva finansija i trezora, uz napomenu da participiraju u nacrtu budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza, samo kratko navode da evidenciju o svemu "vodi nadležni sektor".

Istovremeno, ministar Dragan Vrankić ni riječju ne spominje s kolikim je budžetom raspolagalo ovo ministarstvo, odnosno koliko je bilo izvršenje budžeta, iz čega proizilazi kako Vrankić i saradnici smatraju da nikome ne trebaju polagati račune o vlastitom utrošku budžetskih sredstava!

U izvještajnom periodu za Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) u uvodu stoji komična opaska kako je "2010. godina bila karakteristična po dinamičnim aktivnostima bh. diplomatije", iako je ugled bh. diplomatije umnogome srozan zbog mnogih afera koje su potresale MVP i pojedina diplomatsko-konzularna predstavništva BiH.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Izvještaju zaključuje da je od 122 programska zadatka realiziralo 65, što za katastrofalni bh. prosjek i nije tako loše.

Od ukupno utvrđenog budžeta za ovo ministarstvo u iznosu oko 7,12 miliona KM, interesantno je da je ostalo neplasirano čak 350.000 KM za tekuće grantove. Kao razlog navedena je informacija da Vijeće ministara BiH nikada nije donijelo odluku o raspodjeli ovih sredstava!?

Ministarstvo sigurnosti BiH priča je za sebe. Ministar Sadik Ahmetović i saradnici (kao i njegov prethodnik Tarik Sadović) nemilice su trošili sredstva države i porezih obveznika na putovanja, reprezentacije i silna telefoniranja (budžet "probijen" za stavke putni troškovi i PTT usluge).

U besmislenom opisu zbog čega nije izvršio sve planirane aktivnosti i zadatke, Ahmetović kao razloge navodi "nedostatak političke volje, prolongiranje rokova, zavisnost od volje stranog partnera (!?), manjak kapaciteta" i slično.
U Izvještaju Ministarstva pravde se vidi kako su u vrijeme kada većina građana jedva preživljava u kontinuitetu povećavane plaće svim strukturama u državnoj vlasti.

Tako je navedeno da je 2008. godine za plaće i naknade 212 zaposlenih (u međuvremenu primljeno još sedmero) iz budžeta izdvojeno oko 3,74 miliona KM. Ta cifra je 2009. povećana na 5,17 miliona, a u prethodnoj godini na gotovo cijelih šest miliona KM.
Autor: Dvevni avaz