MILAN KUČAN: Ako bi se održao referendum u BiH, ta bi se država raspala

20. 3. 2011. | posted in |


Po Gallupovu istraživanju s kraja prošle godine, 88 posto građana Republike Srpske je za otcjepljenje. Većina Hrvata i Bošnjaka to ne podržava, ali 27 posto Hrvata i 13 posto Bošnjaka ne bi se protivilo da Srbi zauvijek odu iz BiH. Podjelu Federacije BiH podržava 43 posto Hrvata i 12 posto Bošnjaka
Milan KučanŽele li uopće sami građani BiH tu državu ili ne, naglas se upitao bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, koji je u novembru imenovan specijalnim izaslanikom slovenske vlade za BiH, s namjerom da ispita spremost lidera u BiH za značajnije reforme što bi povećale djelotvornost države, piše Jutarnji list.

Nakon niza razgovora, Kučan je još u decembru izvještaj predao premijeru Borutu Pahoru, početkom februara o njemu izvjestio predsjednika Evropskog vijeća Hermana van Rompuya i američke diplomate. O Kučanovom se izvještaju raspravljalo u Bruxellesu, na Odboru za vanjsku politiku i sigurnost.

Izvještaj je tajan, a stavovi iz njega procurili su u ljubljanskom Delu. Prema onom što je objavilo Delo, Kučan smatra da odgovornost za BiH kao državu ne leži na međunarodnoj zajednici, nego na njenim građanima, koji trebaju odgovoriti koliko im uopće BiH znači kao zajednička država.

U slučaju negativnog odgovora, logično bi se otvorilo pitanje dezintegracije zemlje po linijama etničkih podjela, s upitnom mogućnošću priključenja dijelova države Srbiji i Hrvatskoj, i upitnom mogućnošću formiranja posebne bošnjačke države, prenosi Delo.

Kučanov izvještaj nisu vidjeli ni u Uredu predsjednika Josipovića, ni u Vladi Hrvatske pa ga nisu htjeli komentirati, a upućeni izvori iz Bruxellesa kažu da je realan, prilično kritičan i negativan, piše Jutarnji list.
www.depo.ba