Glavaša sele iz zeničkog u mostarski, blaži zatvor?

20. 3. 2011. | posted in |


Mostarski je zatvor poluotvorenog tipa, s mnogo blažim režimom od onoga u Zenici. Zatvor u Mostaru poznat je i po tome što je od kraja 1999. do danas iz njega pobjeglo devet zatvorenika koji nakon bijega više nisu uhvaćeni
Glavaš akcija hapšenjaBariša Čolak, ministar pravde Bosne i Hercegovine, priprema teren za premještanje Branimira Glavaša iz zatvora u Zenici u neki gdje vladaju bolji uslovi i blaži zatvorski režim od onoga u kojem Glavaš izdržava osmogodišnju kaznu za ratni zločin.

Pobjeglo ih devet

Čolak s odlukom želi požuriti, kažu izvori bliski Ministarstvu pravde BiH, budući da se Bosna i Hercegovina nalazi pred formiranjem novog Vijeća ministara, u kojem predstavnici hrvatskog naroda u BiH više ne bi imali resor pravosuđa. Čolak je, da podsjetimo, od 2007. član Vijeća ministara BiH, kako se zove tamošnja vlada s devet članova, a resor ministarstva pravosuđa pripao je HDZ-u BiH, u kojem je Čolak član predsjedništva.

Glavaš bi, navodno, iz zatvora u Zenici trebao biti prebačen u Mostar. To je zatvor poluotvorenog tipa, s mnogo blažim režimom od onoga u Zenici. Zatvor u Mostaru poznat je i po tome što je od kraja 1999. do danas iz njega pobjeglo devet zatvorenika, koji nakon bijega više nisu uhvaćeni.

Zanimljivo, mogućnost da Glavaš zatvorsku kaznu odsluži u Mostaru spominjala se i krajem prošle godine dok se još nalazio u pritvoru u Sarajevu, čekajući presudu Suda BiH. Kao što je poznato, taj je sud potvrdio presudu Vrhovnog suda RH, koji je Glavašu smanjio prvostupanjsku kaznu sa 10 na 8 godina.

Insceniranje napada


Tada, dok je Glavaš čekao da bude uhapšen u Zenicu (jer Zenica je jedini zatvor u BiH u kojem se izdržavaju kazne za najteža djela, kakvo je i ratni zločin), pojavila se informacija iz krugova tajnih službi da je na Glavaša, odmah nakon dolaska u Zenicu, trebao biti insceniran napad.

To bi bio razlog, tvrdilo se, da se Glavaša zbog njegove lične sigurnosti odmah prebaci u neki drugi zatvor. No, kako je informacija o tome bila provaljena, od takvog se scenarija odustalo.

Pitanje o mogućem premještanju Glavaša iz zatvora u Zenici u zatvor u Mostar uputili smo Marini Bakić, stručnoj savjetnici za odnose s javnošću Ministarstva pravde BiH. U odgovoru stoji kako “Ministarstvo pravde BiH trenutno ne raspolaže informacijama o navedenom pitanju”.

Pogodna klima
U međuvremenu, Glavaševi najbliži stranački suradnici, Vladimir Šišljagić i posebnoDinko Burić, saborski zastupnik HDSSB-a, pokrenuli su novu snažnu ofenzivu kojom Glavaša žele prikazati kao žrtvu hrvatskog pravosudnog sustava.

Oni su početkom ove sedmice najavili kako će podnijeti tužbe protiv svih sudija koji su sudili Glavašu, a razloge su objasnili činjenicom da je Vrhovni sud RH upravo oslobodio optužbi za navodno kriminalno djelo osobu koja se u procesu Glavašu pojavila kao zaštićeni svjedok. Šišljagić i Burić tvrde da je zaštićenog svjedoka 06 Vrhovni sud nagradio time što je lažno svjedočio protiv Glavaša.

Akcija Šišljagića i Burića dovodi se u vezu s istodobnim nastojanjima da se Glavaša iz Zenice prebaci u Mostar. Njihova nastojanja trebala bi stvoriti klimu u kojoj bi se to moglo lakše učiniti.