Visok pritisak i seks

3. 3. 2011. | posted in |


Korisno je da srčani bolesnici u toku seksualnog odnosa postepeno povećavaju fizički napor, pošto svaki iznenadni napor za njih može biti štetan. 

Piše: Jasmina Vujadinović, VIVA
Smatra se da je arterijska hipertenzija najčešće hronično nezarazno oboljenje savremene civilizacije. Ona je, u svojim prvim fazama, više disregulacija nego oboljenje, što znači da je u pitanju poremećaj funkcije bez stvarnog poremećaja rada organa. Uzrok tome je dugotrajni stres, koji dovodi do povećanog lučenja adrenalina, koji dalje izaziva ubrzanje srčanog rada, porast krvnog pritiska (hipertenzija), ali i povećanje snage mišića i nivoa šećera u krvi.

– Nekada je ovakva reakcija ljudskog organizma bila korisna, kao mehanizam odbrane i održavanja života, ali sada je štetna jer nastaje kao posledica udruženog efekta više faktora: hroničnog stresa, povećane telesne težine, povišenog unosa soli, pušenja i smanjenog fizičkog napora. Pritom, kod nešto manje od 5 odsto bolesnika povišeni krvni pritisak ima organsko poreklo, odnosno rezultat je već postojećeg oboljenja nekog organa – kaže za „Vivu” profesor dr Petar Seferović, načelnik Odeljenja kardiologije II na Klinici za kardiologiju Kliničkog centra Srbije i član Borda za srčanu slabost evropskog udruženja kardiologa.

Prema njegovim rečima, povišen krvni pritisak je najvažniji faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja i u velikim epidemiološkim studijama dokazana je njegova jasna veza sa pojavom srčnog udara i šloga. Što je dužina trajanja hipertenzije veća, šanse za nastanak srčnog udara i šloga su veće. Obično ova teška kardiovaskularna oboljenja nastaju dve do tri decenije od nastanka hipertenzije, ali u nekim slučajevima i ranije, ukoliko postoji urođena sklonost. Česti su slučajevi kada bolesnik ima više udruženih faktora rizika, uz povišen pritisak, pri čemu se u jačini svog efekta ne samo sumiraju, nego i množe.

Bez prepreka ljubavnom životu

Otuda je preventiva kardiovaskularnih oboljenja i vođenje računa o svim pomenutim faktorima rizika, izuzetno važna. Jer, samo tako, bolesnici mogu ne samo da zaustave započeti lanac promena na kardiovaskularnom sistemu, već i da na izvestan način dovedu do reverzije promena. Međutim, ako pacijenti imaju jaku gensku podlogu za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, neće moći u potpunosti da zaustave lanac promena koji vremenom dovodi do infarkta i šloga, ali će adekvatnom kontrolom faktora rizika taj proces moći da uspore.

Osim toga, pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, koji se pridržavaju uputstava lekara, mogu da imaju čak i normalan seksualni život.

– Tek u odmaklim fazama bolesti, arterijska hipertenzija može negativno da utiče na seksualnu aktivnost. Do pada seksualne funkcije dolazi tek kada se pojave angina pektoris, promene na krvnim sudovima mozga ili krvnim sudovima, koji polne organe snabdevaju krvlju. Do tada, hipertoničari imaju normalan seksualni život, u zavisnosti od psihoseksualne konstitucije, objašnjava profesor Petar Seferović.

Što se tiče sredstava za pojačavanje seksualne funkcije, smatra se da je za ove bolesnike povoljnije da uzimaju levitru, nego vijagru i cijalis, jer najmanje utiče na povišenje krvnog pritiska. Treba znati da je ova grupa lekova zabranjena kod bolesnika sa anginom pektoris, koji kao stalnu terapiju moraju da uzimaju nitrate sa produženim delovanjem. Pritom, veoma je važno da bolesnik dobro poznaje sebe i reakciju svog organizma na napor, pošto seksualna aktivnost predstavlja kombinovani fizički i emotivni napor, te je neophodno da budu izbalansirani.

Seks pomaže lečenje

Osim toga, korisno je da bolesnici u toku seksualnog odnosa postepeno povećavaju fizički napor, pošto svaki iznenadni napor za njih može biti štetan. To je naročito važno kod bolesnika u trećem dobu, posle 60. godine života, jer kod njih najčešće postoji više udruženih faktora rizika. Inače, bolesnici koji su već imali kardiovaskularni incident (infarkt ili šlog), obično se plaše seksualne aktivnosti. U tom smislu, naročito su bitne reči profesora Majkla Debejkija, istaknutog svetskog kardiovaskularnog hirurga, koji je u poznijem dobu dosta proučavao ovu problematiku. On je rekao da „nikada nije suviše kasno za seksualnu aktivnost, te da ona predstavlja jednu od okosnica kvalitetnog života, koju treba održavati što duže”. Uostalom, i stari Grci su znali da je borba između erosa i tanatosa stalna, te da su šanse za dug i kreativan život velike, sve dok eros pobeđuje.

– Dugotrajno i uspešno upražnjavanje seksualne aktivnosti može da doprinese uspešnijem lečenju bolesnika i čest je pratilac uspešne terapije lekovima. Pritom, valja znati da medikamenti za lečenje arterijske hipertenzije mogu da dovedu do smanjenja seksualne aktivnosti, posebno beta blokatori. Tada valja prepisati druge lekove, imajući u vidu da je lečenje bolesnika i klinički efekat medikamenata ipak najznačajniji – zaključuje profesor Petar Seferović.

Saveti

Pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom trebalo bi da povedu računa o smanjenju telesne težine i načinu ishrane, jer masno tkivo pruža veliki otpor protoku krvi, a veća težina zahteva i veći srčani rad. Zatim, važno je smanjiti unos soli u ishrani, koja dovodi do povećanog unosa tečnosti, količine cirkulišuće krvi i povišenog krvnog pritiska. Što se soli tiče, sasvim je dovoljna količina sadržana u hlebu, te se ne preporučuje dosoljavanje salata i mesa. Uz to, prestanak pušenja i prekomernog unosa alkohola se podrazumeva kao preduslov dugovečnom životu. Ovih uputstava, pacijenti bi trebalo stalno da se pridržavaju.
Sa B92 preuzeo Radovića sokak
Najnovije vijesti pogledajte OVDE