recepti za nedeljni ručak.

15. 1. 2011. | posted in |

evo i nekih recepata koje sam odabrao ove sedmice. široka ponuda :) elem, gledao sam da to budu jela koja se rijeđe prave u našim kućama, a ne zahtijevaju neke egzotične začine ni soseve, nikakav samljeveni rog bika ili bubrege južnoameričke prepelice :) više manje ovo su sve stvari koje postoje u svakoj kući ili se lako nabavljaju.
eto toliko. ja za sutra od ovih recepata sutra planiram grčku juhu i vjerovatno sultanovu deliciju...a vi izaberite sami :)


Brokula s vrhnjem (prilog), 
Specijalitet francuske kuhinje

Sastojci:
2 brokule
1 žlica soli
0,5 l vrhnja
5 žlica maslaca
1 žlica krušnih mrvica

Opis:
Brokulu očistiti, oprati i staviti kuhati u kipuću vodu. Kad je kuhana, ocijedi se voda, brokula oprezno izvadi i metne na lim namazan maslacem i posipan mrvicama, zatim se polije vrhnjem i posipa mrvicama, metne u zagrijanu pećnicu i peče 15 minuta.

Oslić iz folije u umaku od kiselog vrhnja 
Specijalitet francuske kuhinje

Sastojci:
800 g fileta od oslića
1 glavica sjeckanog luka
100 g šampinjona izrezanih na ploške
sol i papar
pola male žlice soka od limuna
1 velika žlica maslaca
3 dl vode

Umak:
4 dl kiselog vrhnja
1 velika žlica soka od limuna
sol i papar
1 mala žlica kapara
1 velika žlica sjeckanog peršina
četvrtina male žlice crvene paprike

Opis:
Na veliki komad alufolije staviti filete. Obložiti ih lukom i šampinjonima. Posoliti i popapriti te preliti limunovim sokom. Ribu i povrće obložiti komadićima maslaca. Alufoliju preklopiti tako da prilikom kuhanja ništa od sadržaja ne izađe. U ekspresni lonac staviti vode i foliju s ribom. Učvrstiti poklopac i kad je u loncu postignut pritisak, smanjiti vatru i kuhati 5-7 minuta. Lonac skinuti s vatre, smanjiti pritisak i skinuti poklopac. Foliju s ribom izvaditi, oprezno otvoriti i ribu s povrćem i svim sokom staviti u zdjelu. U posebnu posudu staviti kiselo vrhnje i lagano ga zagrijavati dok ne dođe do točke vrenja. Dodati sok od limuna, sol, papar, kapare i peršin. Dobro promiješati i preliti preko ribe i povrća. Posuti crvenom paprikom. Uz ribu poslužiti kuhani krumpir.


Avgolehmonoh - grčka juha od jaja i limuna(predjelo), 
Specijalitet grčke kuhinje

Sastojci:
6 šalica pilećeg temeljca
3/4 šalica bijele riže
2 jaja (odvojena)
1/2 šalice limunovog soka

Opis:
4 šalice pilećeg temeljca zavrite u velikoj tavi. Dodajte rižu i miješajte 8-10 minuta dok ne omekša. Istucite bjelanjke u snijeg. Dodajte žumanjke i dobro izmiješajte. Postepeno dodajte limunov sok i preostali pileći temeljac, neprestano miješajući. Smjesu brzo izlijte na kuhanu rižu, te dobro promiješajte.


Puretina u limunovom soku (glavno jelo), 
Specijalitet grčke kuhinje

Sastojci:
400 g purećih prsa
1 limun
maslinovog ulja
mješavina suhog začinskog bilja
sol
1 dl bijelog vina

Opis:
Narežite pureća prsa na odreske te ih pobrašnite i začinite. Na vrućem ulju ispržite meso, pa ga zalijte vinom. Neka se kuha na laganoj vatri. Kad vino ishalpi dodajte limunov sok i kuhajte još dvije minute.



Aromatična juha od rajčice (predjelo), 
Specijalitet mediteranske kuhinje

Sastojci:
(za 4 osobe)
1 l Soka od rajčice 
200 ml vode
2 režnja češnjaka narezanog na listiće
svježi kopar
celerov list
1 žličica šećera
2 žlice maslinova ulja
1 žlica Vegete

Žličnjaci za juhu:
1 jaje
2 žlice Oštrog brašna Podravka 
sol

Opis:
Šećer kratko popržite do zlatnožute boje i zalijte sokom od rajčice i vodom. Dodajte češnjak, kopar, celer, Vegetu i pustite da juha zakipi. Kad juha zakipi, žlicom umiješajte žličnjake koje ste pripremili tako da ste izmiješali jaje sa soli i brašnom. Žličnjake kuhajte 5-10 minuta na laganoj vatri. 
Juhu poslužite u porculanskim ili staklenim zdjelicama.
Savjet: Svježi kopar i celer možete cijeli kuhati u juhi ili ih narežite, po želji.

Mandarine u karamelu(desert), 
Specijalitet mediteranske kuhinje

Sastojci:
1 kg mandarina
10 žlica šećera
1 dl vode

Opis:
Zagrijte pećnicu na 250°C. Očistite mandarine, a tri ostavite po strani. Skinite im bijelu kožicu i koštice sa vrškom noža. Izrežite ih horizontalno, stavite u tepsiju i posipajte sa dvije žlice šećera. Pecite 10-tak minuta.
Za karamel:
Prepolovite oreostale tri mandarine i iscijedite iz njih sok. Izvadite mandarine iz pećnice. U tavu stavite šećer i dvije žlice vode i na laganoj vatri miješajte 10-tak minuta dok šećer na dobije svjetlo smeđu boju. U maloj posudi na 2 minute zagrijte sok naranče, pa dodajte karamel i zamiješajte.
Zapečene mandarine posložite na tanjure i prelijte karamelom. Ostavite jelo neka se ohladi 5 minuta, te potom servirajte.

Žuto - crvena simfonija od kozica (glavno jelo), 
Specijalitet mediteranske kuhinje

Sastojci:
0,80 kg kozica
4 zrele rajčice
2 glavice luka
1 žlica pirea od rajčica
sol, papar
bosiljak
1 dl bijelog vina
0,20 kg kukuruzne krupice

Opis:
Na maslinovu ulju pirjamo luk i nasjeckanu rajčicu. Dodamo začine i kozice te podlijemo vinom.
Serviramo uz kuhanu palentu.


Sultanova delicija (glavno jelo), 
Specijalitet orijentalne kuhinje

Sastojci:
1 kg komadića janjeće (ili braveće) plećke
2kg patlidžana
2 rajčice
crveni luk
 naribani sir Pekorelo
brašno
lovorov list
juha od povrća
maslinovo ulje

Opis:
Pirjajte narezani crveni luk na 4 – 5 žlica ulja, dodajte meso, rajčice, lovorov list i papar.
Poklopite i polako kuhajte sat i pol. Pecite patlidžane 20 minuta u pećnici na 180 C.
Kada omekšaju, ohladite ih, ogulite, pretvorite u kašu.
Stavite posudicu na laganu vatru, ulijte malo ulja, dodajte 6 – 7 žlica brašna te miješajući postupno dolijevajte 2 šalice juhe od povrća.
Kada zakuha, dodajte kašu od patlidžana i krupnije naribani sir. Pažljivo miješajte 7 – 8 minuta. Posložite meso uz umak od patlidžana i poslužite.

Tigrove loptice (desert), 
Specijalitet orijentalne kuhinje

Sastojci:
200 g svježih datulja
cime
med
sjeckani mljeveni lješnjaci i bademi

Opis:
Izmiksajte 200 g svježih očišćenih datulja s malo vode. Dodajte malo cimeta i mljeven lješnjake. Oblikujete kuglice, uvaljajte ih u med i pospite sjeckanim bademima.


Rižot sa kozicama (glavno jelo), 
Specijalitet španjolske kuhinje

Sastojci:
400 g riže
kozice
1lit juhe od povrća
maslinovog ulja
2 dl pive
100 g vrhnja za kuhanje
paprika
kapula

Opis:
U tavi na maslinovom ulju zažutite kapulu. Dodajte kozice i rižu.
Podlijte pivom i pustite da ishlapi. Smjesi dodajte papriku narezanu na male trakice i postepeno dodavajte juhu. Ostavite neka se kuha na laganoj vatri. Umiješajte vrhnje i servirajte toplo. Ukrasite peršinom



Janjece frikadele

Priprema

Vrijeme pripreme:
50 min
Težina:
Srednje zahtjevno
1.                              1
Na zagrijanom maslacu popecite nasjeckani luk i protisnuti češnjak. Ulijte mlijeko, pustite neka zakipi, a zatim ohladite.
2.                              2
Mljevenoj janjetini dodajte nasjeckane listiće timijana, krušne mrvice, jaja, mlijeko s lukom i Vegetu Twist grill, pa sve dobro izmiješajte.
3.                              3
Masu razdijelite na 12 dijelova i oblikujte odreske. Pecite ih na zagrijanom ulju sa svake strane pet minuta.

Posluživanje

Janjeće frikadele poslužite uz salatu od krumpira s rotkvicama.

Savjet

Nakon što ste smjesu za odreske razdijelili na dijelove, pospite ih izvana s malo krušnih mrvica kako biste ih lakše oblikovali.

Sastojci

Broj osoba:
4 osobe
·                                  800 gmljevene janjetine od plećke
·                                  4žlice ulja
·                                  2jaja
·                                  50 gKrušnih mrvica Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
·                                  10 gmaslaca
·                                  100 mlmlijeka
·                                  2 grančicetimijana
·                                  2 češnjačešnjaka
·                                  80 gluka
·                                  25 gVegete Twist grillSaznaj više na namirnici podravka.hr

Piletina s kikirikijem

Potvrdila Coolinarika
Svi ljubitelji egzotike i neobičnih kombinacija obožavat će ovo omiljeno jelo kineske kuhinje. Priprema se u voku ili konusnoj gusenoj tavi i to vrlo kratkim pečenjem.

Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Srednje zahtjevno
1.                              1
Pileće filete operite, posušite, narežite na kockice i pospite Gussnelom.
2.                              2
Poriluk narežite na kolutiće i dobro operite pod mlazom vode, a češnjak nasjeckajte.
3.                              3
Na ugrijanom ulju kratko popecite kikiriki pa ga šupljom lopaticom izvadite i stavite na tanjur.
4.                              4
Na istoj masnoći pecite piletinu oko 10 minuta pa je također izvadite šupljom lopaticom i stavite na tanjur. Na istoj masnoći popecite ljutu papričicu i poriluk.
5.                              5
Piletinu i kikiriki vratite u tavu i sve dobro pomiješajte s porilukom.
6.                              6
Gussnel razmutite s vodom, dodajte nasjeckani češnjak, sojin umak, đumbir, vino i Vegetu.
7.                              7
Ovom mješavinom zalijte popečenu piletinu i sve još kratko prokuhajte.

Posluživanje

Piletinu s kikirikijem poslužite s kuhanom rižom.

Savjet

Piletinu možete zamijeniti svinjetinom ili kombinacijom više vrsta mekanih mesa (puretina, svinjetina, teletina).

Sastojci

Broj osoba:
2 osobe
·                                  250 gpilećih fileta
·                                  100 gporiluka
·                                  100 gočišćenog, neprženog kikirikija
·                                  1 žličicanasjeckane ljute papričice
·                                  100 mlulja
·                                  1 žlicaGussnela DolcelaSaznaj više na namirnici podravka.hr
·                                  50 mlsojina umaka
·                                  2 češnjačešnjaka
·                                  1 žličicađumbira u prahu
·                                  2 žličiceGussnela DolcelaSaznaj više na namirnici podravka.hr
·                                  100 mlvode
·                                  50 mlbijelog vina
·                                  1 žličicaVegete Saznaj više na namirnici podravka.hr

Cous-cous s povrćem

Potvrdila Coolinarika
Budete li se ovako hranili, zasigurno ćete doživjeti stotu, a nesumnjivo i beskrajno uživati u lakoći i osebujnom okusu. Jelo dostojno i najsvečanije prigode, vrlo se jednostavno priprema.

Priprema

Vrijeme pripreme:
45 min
Težina:
Srednje zahtjevno
1.                              1
U većoj tavi na zagrijanom ulju popecite nasjeckani luk i češnjak. Dodajte mrkvu narezanu na kolutiće, podlijte s malo vode i kratko pirjajte.
2.                              2
Nakon toga dodajte oprane patlidžane i tikvice narezane na kockice, a paprike na rezance. Pospite Vegetom, metvicom i pirjajte na laganoj vatri 10-ak minuta.
3.                              3
Dodajte tofu narezan na kockice, cherry rajčice i nastavite pirjati još 10-ak minuta.
4.                              4
Cous-cous stavite u kipuću, posoljenu vodu, kuhajte 3-4 minute, ocijedite i dodajte povrću.

Posluživanje

Ovo jednostavno i ukusno jelo poslužite posipano metvicom.

Savjet

Ukoliko nemate tofu, možete dodati celerov korijen narezan na kocke.

Sastojci

Broj osoba:
4 – 6 osobe
·                                  200 gpatlidžana
·                                  1 žličicasvježe metvice
·                                  sol
·                                  500 mlvode
·                                  150 gcous-cousa
·                                  150 gcherry rajčica
·                                  100 gmrkve
·                                  4 žlicesezamova ulja
·                                  250 gtofua
·                                  2 češnjačešnjaka
·                                  100 gluka
·                                  100 gcrvene paprike
·                                  100 gžute paprike
·                                  200 gtikvica
·                                  1 žlicaVegete Saznaj više na namirnici podravka.hr

Piletina s medom

Potvrdila Coolinarika
Poput života, gorka i slatka, sa senfom i medom, egzotična marinada uvodi u zanimljivu mješavinu istočnjačkih okusa i istočnjački obrok u kojem ne morate nužno poslužiti rižu.


Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Srednje zahtjevno
1.                              1
Piletinu narežite na kockice te pospite s 2 žličice Vegete i kajenskim paprom.
2.                              2
Senf i med dobro promiješajte i njima premažite piletinu. Neka se meso marinira najmanje dva sata.
3.                              3
Preostalu Vegetu kuhajte približno 5 minuta u 300 ml kipuće vode.
4.                              4
Mariniranu piletinu popecite na vrućem ulju. Dodajte na kocke narezano povrće i prelijte sa 150 ml vode, u kojoj se kuhala Vegeta. Nastavite pirjati na blagoj vatri dok meso i povrće ne omekšaju.
5.                              5
Umiješajte kuhane špagete, dodajte preostalu tekućinu s Vegetom i sojin umak pa još jednom sve dobro prokuhajte.
6.                              6
Na kraju jelo pospite nasjeckanim peršinom.

Posluživanje

Piletinu s medom poslužite uz salatu od rajčice.

Savjet

Piletinu s medom možete pripremiti i u pećnici.

Sastojci

Broj osoba:
4 – 6 osobe
·                                  600 gpilećeg filea
·                                  300 gšpageta
·                                  100 gmrkve
·                                  50 gcelerova korijena
·                                  50 gstabljike celera
·                                  20 gCvjetnog meda Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
·                                  1 žlicaSenfa estragon Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
·                                  ½ žličicekajenskog papra
·                                  2 žliceulja
·                                  2-3 žlicesojina umaka
·                                  malosoli
·                                  2 žlicenasjeckanog peršina
·                                  3 žličiceVegete Saznaj više na namirnici podravka.hr

Gazpacho (španjolska hladna juha s povrćem)

Potvrdila Coolinarika
Porijeklom iz Andaluzije, ova hladna juha na bazi rajčica stekla je popularnost ne samo u španjolskoj kuhinji već i u cijelom svijetu. Probajte, uistinu je osvježavajuća u vrućim ljetnim danima!

Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Srednje zahtjevno
1.                              1
U 800 ml vode prokuhajte Vegetu i ohladite je. Kruh narežite na komadiće i namočite s malo pripremljene juhe s Vegetom.
2.                              2
Očišćenu papriku, krastavac, luk i rajčicu narežite na kocke. Nakon toga povrće usitnite, dodajte namočeni kruh, češnjak, maslinovo ulje, vinski ocat i ohlađenu juhu s Vegetom. Sve dobro izmiješajte tako da dobijete homogenu smjesu.
3.                              3
Dobiveni gazpacho stavite u odgovarajuću zdjelu ili jušnik, začinite svježe mljevenim paprom i dosolite po želji.
4.                              4
Pokriveno ostavite u hladnjaku oko 3 sata da se dobro rashladi.
5.                              5
Za garniranje gazpacha pripremite neposredno prije posluživanja sljedeće namirnice: sitno narezanu rajčicu, luk i papriku. Kruh također narežite na kockice i po želji ga popecite na malo maslaca.

Posluživanje

Narezano povrće i kruh složite zasebno u male zdjelice koje posložite oko zdjele rashlađenoggazpacha.

Savjet

Možete ga poslužiti i u čašama kao koktel, s povrćem nabodenim na štapiće i položenim na čašu.

Mala tajna

Naglašenu svježinu okusa ova juha poprima ne samo hlađenjem nego i upotrebom brižljivo odabranog svježeg povrća.

Sastojci

Broj osoba:
6 – 8 osoba
·                                  800 grajčice
·                                  2velike zelene paprike
·                                  1manji krastavac
·                                  100 gluka
·                                  100 gdan starog bijelog kruha
·                                  4 češnjačešnjaka
·                                  100 mlmaslinova ulja
·                                  2-4 žlicevinskog octa
·                                  sol
·                                  svježe mljeveni papar
·                                  800 mlvode
·                                  1 žlicaVegete Saznaj više na namirnici podravka.hr

·      Za garniranje:

·                                  1zelena paprika
·                                  1glavica luka
·                                  1veća rajčica
·                                  100-150 gbijelog kruha


Insalata Caprese
Caprese salata potice iz Italijanskog regiona Campania i predstavlja predjelo (antipasto) sastavljeno od svezeg paradaiza, mocarele  sira, svezeg bosiljka, soli, bibera i extra devicanskog maslinovog ulja. Tradicionalno za ovo jelo se koristi  mozzarella di bufalla (mocarela od mleka vodenog bizona), mada u nedostatku iste moze se koristiti i dostupnija varijanta od kravljeg mleka,  koja poseduje zilaviju teksturu i blazi ukus. Vodeni bizon je zivotinja poreklom sa prostora Indije, Pakistana i Bangladesa, al' je takodje prisutna i u Juznoj Americi, Severnoj Africi i Juznoj Evropi. Mleko vodenog bizona sadrzi vise masnoce nego mleko domace krave, zbog cega proizvodi socniju, meksu i ukusniju mocarelu.

2 srednja paradaiza
300 gr sveze mocarele (mozzarella di bufalla po mogucnosti), klasicna il' bocconcini varijanta
15-20 manjih listova svezeg bosiljka
So, biber
Extra Devicansko Maslinovo ulje

Paradaiz i mocarelu iseci po zelji. Ja sam paradajiz isekao na kriske, a bocconcini mocarelu na polovine. Vise poznatija prezentacija sece paradajiz i klasicni oblik mocarelu na kolutove jednake debljine.

Rasporediti listove bosiljka, posuti solju, biberom i maslinovim uljem. Posluziti na sobnoj temperaturi.


Gazpacho od lubenice

Gazpacho je hladna supa poreklom iz Juznog regiona Spanije, Andalusia. Klasicna verzija je spravljena od svezeg paradajiza, sa dodatkom povrca kao sto su krastavci, paprike, crveni luk, beli luk i cesto sadrzi stari hleb, kao i zacine poput soli, bibera, vinskog sirceta i persuna. U danasnje vreme postoji na hiljade razlicitih varijacija ove supe, kao sto je i ovaj recepat koji za glavni sastojak koristi lubenicu. Takodje postoji i takozvani Beli Gazpacho koji nije spravljen sa paradaizom i sadrzi blansirane bademe. Veruje se da je ovo predak danasnjem Gazpachu i da se u Spanije uveliko konzumirao do otkrica Amerike, kada je paradajiz donesen u Evropu.

1400 gr lubenice, kora i semenke uklonjene, grubo naseckana 
150 gr zute babure paprike, semenke otklonjene, grubo naseckana
250 gr svezeg krastavaca, kora i semenke uklonjene, grubo naseckan
350 gr paradajiza, grubo naseckanog
1 manja, sveza, ljuta papricica ( po ukusu)
So, biber
40 gr crvenog vinskog sirceta

Mali deo lubenice, paprike, krastavaca i paradajiza sitno naseckati za garnirung 

Povrce zajedno ispasirati u blenderu, procediti kroz cediljku, zaciniti solju, biberom i sircetom, pa dobro ohladiti u frizideru. Posluziti uz hleb il' krekere i garnirung od seckanog voca i povrca.


California BLT (Bacon-Lettuce-Tomato)

BLT je klasicni Americki sendvic spravljen od beloga hleba, przene slanine, zelene salate, paradajiza, soli, bibera i majoneza. Verzija poznata kao California BLT takodje sadrzi avokado u sebi. Ja nisam neki ljubitelj kupovnog majoneza, tako da sam isti izostavio i hleb 'zacinio' mascu koja je preostala nakon przenja slanine.

200 gr dimljene slanine, isecene na trake (oko 12 komada)
1 baquette hleb, il' 6 kriski belog hleba po zelji
2 paradajza
1 zreli avokado
6 listova zelene salate
1 limet, il' limun
So, biber

Pregrejati rernu na 200 stepeni C.

U vecem tiganju ravnomerno rasporediti trake slanine, postaviti na tihoj vatri da se lagano przi. Posto je slanina vrlo masna potrebno je lagano opustiti tu masnocu na tihoj vatri, nebili osiguralni pravilno kuvanje (krckava slanina) i sprecili da zagori.

Baquette raseci horizontalno na pola, pa vertikalno na tri jednaka dela. Rasecene strane hleba premazati masnocom od slanine, pa zapeci 5-8 minuta u rerni, tek da otopli i korica postane krckava.

Pardajz iseci na tanje kolutove, a avokado na kriske.

Slagati: donji deo hleba, 2 lista salate, 4 koluta paradajiza, posoliti, pobiberiti, 4 kriske slanine, 4 kriske avokada, posloliti, pobiberiti, poprskati sokom od limeta i krunisati sa gornjim delom hleba. 



Gazpacho de fresa

Znate one nesnosne julske vrućine kada temperatura danima (i noćima) ne silazi ispod 35? Za ljetnje osvježenje i okrijepu, gazpacho, ali od jagoda. Pikantno, svježeeeeeee…. Kad srce kaže ljeto!
·                  

Priprema

1.                              1
Očistite jagode i narežite na komadiće. Paprike narežite na kockice, luk usitnite, a češnjak narežite na listiće.
2.                              2
Jagode, paprike, luk, češnjak, šećer, so i papar stavite u blender i miksajte 2-3 minute dok se ne napravi kaša.
3.                              3
Dodajte maslinovo ulje i miksajte još 2-3 minute.
4.                              4
Promješajte žlicom, dodajte ocat i umješajte ocat. Kušajte i po želji dodajte još papra ili soli. Eventualno, po želji ukrasite nasjeckanim paprikama. Rasporedite u posudice za posluživanje i ostavite da se hladi barem pola sata.

Sastojci

·                                  600 gsvježih jagoda
·                                  1zelena paprika
·                                  1crvena paprika
·                                  1 glavicaluka
·                                  2 češnjačešnjaka
·                                  100 mlekstradjevičanskog maslinovog ulja
·                                  100 mlvoćnog ocata
·                                  30 gšećera
·                                  1 žličicasoli
·                                  1 žličicapapra