evo i nekih recepata koje sam odabrao ove sedmice. široka ponuda :) elem, gledao sam da to budu jela koja se rijeđe prave u našim kućama, a ne zahtijevaju neke egzotične začine ni soseve, nikakav samljeveni rog bika ili bubrege južnoameričke prepelice :) više manje ovo su sve stvari koje postoje u svakoj kući ili se lako nabavljaju.
eto toliko. ja za sutra od ovih recepata sutra planiram grčku juhu i vjerovatno sultanovu deliciju...a vi izaberite sami :)
Brokula s vrhnjem (prilog),
Specijalitet francuske kuhinje
Sastojci:
2 brokule
1 žlica soli
0,5 l vrhnja
5 žlica maslaca
1 žlica krušnih mrvica
Opis:
Brokulu očistiti, oprati i staviti kuhati u kipuću vodu. Kad je kuhana, ocijedi se voda, brokula oprezno izvadi i metne na lim namazan maslacem i posipan mrvicama, zatim se polije vrhnjem i posipa mrvicama, metne u zagrijanu pećnicu i peče 15 minuta.
Oslić iz folije u umaku od kiselog vrhnja
Specijalitet francuske kuhinje
Sastojci:
800 g fileta od oslića
1 glavica sjeckanog luka
100 g šampinjona izrezanih na ploške
sol i papar
pola male žlice soka od limuna
1 velika žlica maslaca
3 dl vode
Umak:
4 dl kiselog vrhnja
1 velika žlica soka od limuna
sol i papar
1 mala žlica kapara
1 velika žlica sjeckanog peršina
četvrtina male žlice crvene paprike
Opis:
Na veliki komad alufolije staviti filete. Obložiti ih lukom i šampinjonima. Posoliti i popapriti te preliti limunovim sokom. Ribu i povrće obložiti komadićima maslaca. Alufoliju preklopiti tako da prilikom kuhanja ništa od sadržaja ne izađe. U ekspresni lonac staviti vode i foliju s ribom. Učvrstiti poklopac i kad je u loncu postignut pritisak, smanjiti vatru i kuhati 5-7 minuta. Lonac skinuti s vatre, smanjiti pritisak i skinuti poklopac. Foliju s ribom izvaditi, oprezno otvoriti i ribu s povrćem i svim sokom staviti u zdjelu. U posebnu posudu staviti kiselo vrhnje i lagano ga zagrijavati dok ne dođe do točke vrenja. Dodati sok od limuna, sol, papar, kapare i peršin. Dobro promiješati i preliti preko ribe i povrća. Posuti crvenom paprikom. Uz ribu poslužiti kuhani krumpir.
Specijalitet grčke kuhinje
Sastojci:
6 šalica pilećeg temeljca
3/4 šalica bijele riže
2 jaja (odvojena)
1/2 šalice limunovog soka
Opis:
4 šalice pilećeg temeljca zavrite u velikoj tavi. Dodajte rižu i miješajte 8-10 minuta dok ne omekša. Istucite bjelanjke u snijeg. Dodajte žumanjke i dobro izmiješajte. Postepeno dodajte limunov sok i preostali pileći temeljac, neprestano miješajući. Smjesu brzo izlijte na kuhanu rižu, te dobro promiješajte.
Specijalitet grčke kuhinje
Sastojci:
400 g purećih prsa
1 limun
maslinovog ulja
mješavina suhog začinskog bilja
sol
1 dl bijelog vina
Opis:
Narežite pureća prsa na odreske te ih pobrašnite i začinite. Na vrućem ulju ispržite meso, pa ga zalijte vinom. Neka se kuha na laganoj vatri. Kad vino ishalpi dodajte limunov sok i kuhajte još dvije minute.
Specijalitet mediteranske kuhinje
Sastojci:
(za 4 osobe)
1 l Soka od rajčice
200 ml vode
2 režnja češnjaka narezanog na listiće
svježi kopar
celerov list
1 žličica šećera
2 žlice maslinova ulja
1 žlica Vegete
Žličnjaci za juhu:
1 jaje
2 žlice Oštrog brašna Podravka
sol
Opis:
Šećer kratko popržite do zlatnožute boje i zalijte sokom od rajčice i vodom. Dodajte češnjak, kopar, celer, Vegetu i pustite da juha zakipi. Kad juha zakipi, žlicom umiješajte žličnjake koje ste pripremili tako da ste izmiješali jaje sa soli i brašnom. Žličnjake kuhajte 5-10 minuta na laganoj vatri.
Juhu poslužite u porculanskim ili staklenim zdjelicama.
Savjet: Svježi kopar i celer možete cijeli kuhati u juhi ili ih narežite, po želji.
Mandarine u karamelu(desert),
Specijalitet mediteranske kuhinje
Sastojci:
1 kg mandarina
10 žlica šećera
1 dl vode
Opis:
Zagrijte pećnicu na 250°C. Očistite mandarine, a tri ostavite po strani. Skinite im bijelu kožicu i koštice sa vrškom noža. Izrežite ih horizontalno, stavite u tepsiju i posipajte sa dvije žlice šećera. Pecite 10-tak minuta.
Za karamel:
Prepolovite oreostale tri mandarine i iscijedite iz njih sok. Izvadite mandarine iz pećnice. U tavu stavite šećer i dvije žlice vode i na laganoj vatri miješajte 10-tak minuta dok šećer na dobije svjetlo smeđu boju. U maloj posudi na 2 minute zagrijte sok naranče, pa dodajte karamel i zamiješajte.
Zapečene mandarine posložite na tanjure i prelijte karamelom. Ostavite jelo neka se ohladi 5 minuta, te potom servirajte.
Žuto - crvena simfonija od kozica (glavno jelo),
Specijalitet mediteranske kuhinje
Sastojci:
0,80 kg kozica
4 zrele rajčice
2 glavice luka
1 žlica pirea od rajčica
sol, papar
bosiljak
1 dl bijelog vina
0,20 kg kukuruzne krupice
Opis:
Na maslinovu ulju pirjamo luk i nasjeckanu rajčicu. Dodamo začine i kozice te podlijemo vinom.
Serviramo uz kuhanu palentu.
Specijalitet orijentalne kuhinje
Sastojci:
1 kg komadića janjeće (ili braveće) plećke
2kg patlidžana
2 rajčice
crveni luk
naribani sir Pekorelo
brašno
lovorov list
juha od povrća
maslinovo ulje
Opis:
Pirjajte narezani crveni luk na 4 – 5 žlica ulja, dodajte meso, rajčice, lovorov list i papar.
Poklopite i polako kuhajte sat i pol. Pecite patlidžane 20 minuta u pećnici na 180 C.
Kada omekšaju, ohladite ih, ogulite, pretvorite u kašu.
Stavite posudicu na laganu vatru, ulijte malo ulja, dodajte 6 – 7 žlica brašna te miješajući postupno dolijevajte 2 šalice juhe od povrća.
Kada zakuha, dodajte kašu od patlidžana i krupnije naribani sir. Pažljivo miješajte 7 – 8 minuta. Posložite meso uz umak od patlidžana i poslužite.
Tigrove loptice (desert),
Specijalitet orijentalne kuhinje
Sastojci:
200 g svježih datulja
cime
med
sjeckani mljeveni lješnjaci i bademi
Opis:
Izmiksajte 200 g svježih očišćenih datulja s malo vode. Dodajte malo cimeta i mljeven lješnjake. Oblikujete kuglice, uvaljajte ih u med i pospite sjeckanim bademima.
Specijalitet španjolske kuhinje
Sastojci:
400 g riže
kozice
1lit juhe od povrća
maslinovog ulja
2 dl pive
100 g vrhnja za kuhanje
paprika
kapula
Opis:
U tavi na maslinovom ulju zažutite kapulu. Dodajte kozice i rižu.
Podlijte pivom i pustite da ishlapi. Smjesi dodajte papriku narezanu na male trakice i postepeno dodavajte juhu. Ostavite neka se kuha na laganoj vatri. Umiješajte vrhnje i servirajte toplo. Ukrasite peršinom
Priprema
Posluživanje
Savjet
Sastojci
Piletina s kikirikijem
Priprema
Posluživanje
Savjet
Sastojci
Cous-cous s povrćem
Priprema
Posluživanje
Savjet
Sastojci
Piletina s medom
Priprema
Posluživanje
Savjet
Sastojci
Gazpacho (španjolska hladna juha s povrćem)
Priprema
Posluživanje
Savjet
Mala tajna
Sastojci
· Za garniranje:
2 srednja paradaiza
300 gr sveze mocarele (mozzarella di bufalla po mogucnosti), klasicna il' bocconcini varijanta
15-20 manjih listova svezeg bosiljka
So, biber
Extra Devicansko Maslinovo ulje
Paradaiz i mocarelu iseci po zelji. Ja sam paradajiz isekao na kriske, a bocconcini mocarelu na polovine. Vise poznatija prezentacija sece paradajiz i klasicni oblik mocarelu na kolutove jednake debljine.
Rasporediti listove bosiljka, posuti solju, biberom i maslinovim uljem. Posluziti na sobnoj temperaturi.
Gazpacho od lubenice
1400 gr lubenice, kora i semenke uklonjene, grubo naseckana
150 gr zute babure paprike, semenke otklonjene, grubo naseckana
250 gr svezeg krastavaca, kora i semenke uklonjene, grubo naseckan
350 gr paradajiza, grubo naseckanog
1 manja, sveza, ljuta papricica ( po ukusu)
So, biber
40 gr crvenog vinskog sirceta
Mali deo lubenice, paprike, krastavaca i paradajiza sitno naseckati za garnirung
Povrce zajedno ispasirati u blenderu, procediti kroz cediljku, zaciniti solju, biberom i sircetom, pa dobro ohladiti u frizideru. Posluziti uz hleb il' krekere i garnirung od seckanog voca i povrca.
California BLT (Bacon-Lettuce-Tomato)
200 gr dimljene slanine, isecene na trake (oko 12 komada)
1 baquette hleb, il' 6 kriski belog hleba po zelji
2 paradajza
1 zreli avokado
6 listova zelene salate
1 limet, il' limun
So, biber
Pregrejati rernu na 200 stepeni C.
U vecem tiganju ravnomerno rasporediti trake slanine, postaviti na tihoj vatri da se lagano przi. Posto je slanina vrlo masna potrebno je lagano opustiti tu masnocu na tihoj vatri, nebili osiguralni pravilno kuvanje (krckava slanina) i sprecili da zagori.
Baquette raseci horizontalno na pola, pa vertikalno na tri jednaka dela. Rasecene strane hleba premazati masnocom od slanine, pa zapeci 5-8 minuta u rerni, tek da otopli i korica postane krckava.
Pardajz iseci na tanje kolutove, a avokado na kriske.
Slagati: donji deo hleba, 2 lista salate, 4 koluta paradajiza, posoliti, pobiberiti, 4 kriske slanine, 4 kriske avokada, posloliti, pobiberiti, poprskati sokom od limeta i krunisati sa gornjim delom hleba.