BiH gubi tržište od 156 miliona eura?

21. 3. 2011. | posted in |



U Odjelu za regionalni i ruralni razvoj UNDP-a BiH naglašavaju da bi naša zemlja mogla izgubiti tržište na kojem godišnje zaradi 156 miliona eura, a da na tu činjenicu niko ne upozorava bh. privrednike.




"Ulazak Hrvatske u EU predviđen je za 2013. godinu, a šest mjeseci prije utvrđivanja tačnog datuma pridruživanja sav izvoz iz BiH u tu zemlju bit će zaustavljen. Nekima se možda to još čini kao daleka budućnost, ali kako napredujemo s prilagođavanjem propisa evropskoj regulativi, sigurno je da za dvije godine nećemo ništa stići završiti" - kazao je za "Avaz" Nedim Ćatović iz Odjela za regionalni i ruralni razvoj UNDP-a.

Dodao je da je na nivou BiH prije godinu donesena mapa puta, koju je napravilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz podršku stranih organizacija, ali to je samo početni korak i nismo mnogo odmakli.
"Potrebno je uskladiti zakone na državnom i entitetskim nivoima kako bi se spriječilo preklapanje. Ako se to ne uradi na vrijeme, firme koje ne budu mogle plasirati proizvode na tržište EU propast će i hiljade ljudi će ostati bez posla. Zato se privrednici, posebno proizvođači hrane, moraju uključiti u ovaj proces i vršiti stalni pristisak na odgovorne" - ističe Ćatović.

Spisak želja

S ovom ocjenom slažu se i u Uredu za veterinarstvo BiH te dodaju da se bh. privrednici za sada zadovoljavaju izvozom u Hrvatsku i Srbiju.

"To je sada uredu, ali šta kada Hrvatska, a onda i Srbija uđu u EU? U BiH imamo samo četiri firme za preradu ribe i ribljih proizvoda koje zadovoljavaju kriterije EU. Nedavno smo putem delegacije EU u BiH uputili "spisak želja" da izvozimo meso peradi, jaja, med i mlijeko. No, to je proces koji traje mjesecima i godinama i moramo ga ubrzati"  - kazao nam je Sanin Tanković, sekretar Ureda za veterinarstvo BiH.
www.sutra.ba