STJEPAN ŠIBER: Dolaskom reisa Cerića počela islamizacija Armije BiH

21. 3. 2011. | posted in |


Penzionisani general Armije BiH i jedan od potpredsjednika Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Stjepan Šiber rekao je da je proces islamizacije ove armije počeo dolaskom Mustafe Cerića na čelo Islamske zajednice BiH, dok je islamski lobi kojeg je on zagovarao doveo mudžahedine u BiH.

On je naglasio da je Cerić to provodio uz pomoć Hasana Čengića i Sulejmana Vranja, koji je kasnije postao general.

"Riječ 'mudžahedin' znači 'Alalhov nasljednik'. Zar su to Allahovi nasljednici koji ubijaju Hrvate i Srbe, kolju i otimaju tuđa dobra"
, rekao je Šiber za internet portal depo.ba, tvrdeći da su ratnog zapovjednika Armije BiH Rasima Delića, u stvari, ubili mudžahedini.

Prema njegovim riječima, Delić, kojeg je Haški tribunal osudio na tri godine zatvora zbog ratnih zločina, "pojeo se radi mudžahedina".

"Mudžahedini i taj reis su nalagali ubijanje što više Srba, a i Hrvata, mada se to od mene tajilo, jer su svi znali da sam ja zamjenik zapovjednika", rekao je Šiber.

Upitan jesu li pripadnici JNA prvi zapucali u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine, Šiber je rekao da Srbima nije bilo do pucanja, već do toga da spasu goli život. On je rekao da ne može kazati da su pripadnici JNA prvi zapucali, niti da nisu, ali da je "neko zapucao".

Na pitanje slaže li se da se u Dobrovoljačkoj dogodio zločin, Šiber je rekao da je "čuo da su dvojica ili trojica bivših kolega, pukovnika, ubijeni u Dobrovoljačkoj".

"U svakom slučaju, taj zločin u Dobrovoljačkoj bi bio strašan da nije bilo Jovana Divjaka", smatra Šiber, dodavši da su ključni tada bili Stjepan Kljujić i Ejup Ganić, kao i čovjek koji se tada nametnuo Zaim Backović.

"Stjepan Kljujić i Ganić su bili na vezi na tom telefonu koji je držao u rukama Zaim Backović i oni su uglas rekli Aliji (Izetbegoviću), kad se  javio iz Dobrovoljačke: 'Alija, ti nisi zapovjednik, ti si zarobljenik. Mi tebe zamjenjujemo, mi tebe zastupamo. Ne možeš ti zapovijedati odatle'", rekao je Šiber.

On smatra da su bivši predsjednici BiH i Hrvatske Alija Izetbegović i Franjo Tuđman trebali odgovarati pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji u Haagu.

"Da nisu umrli bilo bi im suđeno. Ipak, Alija bi mogao odgovarati samo u vezi islamskog fundamentalizma", rekao je Šiber.  

www.sutra.ba