Proročanstva Nadrealista: Pogledajte što su poznati satiričari prognozirali osamdesetih

3. 3. 2011. | posted in |

Proročanstva Nadrealista: Pogledajte što su poznati satiričari prognozirali osamdesetih
Screenshoot: Youtube

OVE GODINE slavi se trideset godina od početka rada TV serijala "Top lista nadrealista". Ljudi diljem bivše Jugoslavije još uvijek pamte nenadmašne Nadrealiste, a mnogi prepričavaju i preciznost kojom su predviđali događaje u BIH, Jugoslaviji, ali i šire. Portal e-novine donosi neke od najpoznatijih proročanstva Nadrealista.
"Put u središte broda"
Radijska epizoda s početka osamdesetih, nazvana "Put u središte broda" bila je cenzurirana, a u njoj su Nadrealisti napravili parodiju na djelo Julesa Vernea. Profesor i njegov asistent putuju u središte zemlje, a tamo ih dočeka carinik. Zbunjeni profesor na svako pitanje odgovara sa "odlično pitanje", a carinik počinje priču o središtu zemlje u koju žele ići, kao o brodu koji lagano sve više tone. Mislilo se na Jugoslaviju, koja tone kao brod, ponajprije zahvaljujući inflaciji i međunarodnim dugovima. Na kraju je i potonula. Bili su u pravu i kada pričamo o vjeronauku u vrtićima.
"Složna braća"
Epizoda se odvija u vrtiću "Složna braća", a djeca su u njemu podijeljena na srpsku, bošnjačku i hrvatsku. Prema etničkom i vjerskom podrijetlu ih se i obrazuje. Danas upravo takve primjere možemo naći na prostorima bivše Jugoslavije. U epizodi "Gangsteri i šverceri" predstavili su čuvenog borca protiv kriminala, po imenu Fu Do, koji je trebao raskrinkati bandu Mahira S., koji se, uz sve ostalo, bavio švercom traperica. Kasnije organizirane lokalne bande u Sarajevu i ostalim mjestima te pojava teške korupcije u svim slojevima društva, potvrda su vizije Nadrealista.

"Separatisti i njihove matične države"
U epizodi "Separatisti i njihove matične države", Nadrealisti prikazuju vijesti o problemima koje imaju Eskimi i pingvini, te o etničkim sukobima na sjeveru Švedske, koji bi se kao region htjeli odcijepiti i priključiti Arktiku. Scenarij se lako može prepoznati u sljedećem desetljeću sa događanjima na Kosovu, ali i u BIH.
"Salata od maslačka"
U epizodi iz 1989. godine spominju se kantoni u BiH. Tada je malo tko znao što su kantoni, a još manje se znalo da će se oni uspostaviti u Bosni i Hercegovini. U epizodi "Salata od maslačka" Nadrealisti prikazuju siromašnu jugoslavensku obitelj naziva Bijedni. Žive pod šatorom, na livadi i s mnogo djece. Svi skupa ručali su travu. Tijekom ratnih godina nastala su šatorska naselja za izbjeglice, a obitelji su jele salate od maslačaka i još nekih trava.
Dnevnik
Nadrealisti su 1989. godine snimili Dnevnik, čije je osoblje, ali i voditelj u uniformama JNA. Sve je u znaku vojske, pa čak i vijesti koje se čitaju. Ubrzo je rat zaista započeo, a scene iz RTV-a Sarajevo bile su poprilično slične kao u spomenutoj epizodi iz Nadrealista. Ratni Nadrealisti bavili su se većinom aktualnim stanjem, no i dalje je bilo predviđanja i prognoza.

Super hodža protiv četnika
Emisija o super hodži, odjevenom u kostim sličan Supermenovom, koji egzorcizmom tjera četnike, a zatim i duh Franje Tuđmana, možda i jedan od najbolje osmišljenih ratnih uradaka. Ironično je prikazana šovinistička propaganda iz tadašnjeg Beograda i Zagreba, preko čijih dnevnih novina zli duhovi ulaze u ljude. Ideju za scenarij skupljali su u događajima u njihovom gradu i cijelom svijetu, a svojim djelovanjima upisali se u legende komedije s naših prostora.

Sa sajta Index . hr  preuzeo Radovića sokak
Najnovije vijesti možete pogledati OVDE