U Susret Danu Oslobođenja Mostara: Zaljubljeni u slobodu (ANTIFA Mostar)

14. 2. 2011. | posted in |

Godinu dana nakon akcije čišćenja fašističkih simbola sa antifašističkog spomenika kod Doma zdravlja u Mostaru i njegove djelimične obnove, spomenik je u dva navrata ponovo napadnut i prekriven kukastim krstovima, ustaškim simbolima i porukama mržnje tipa „Ubij baliju!“. Ovaj i brojni prošlogodišnji fizički napadi na mlade koji prolaze Bulevarom za cilj imaju zastrašivanje i produbljavanje podjela u gradu i ne mogu se posmatrati van društvenog konteksta (izborna godina, a zatim i višemjesečna agonija oko podjele fotelja i uspostavljanja vlasti).

Pojedine stranke desnice i ovaj put koriste ekstremno desne i neonacističke grupe za potpaljivanje požara i podizanje tenzija. To su uslovi, u kojima se oni najbolje snalaze. Narodi začas postanu stada, a najgori među nama isplivaju na površinu kao zaštitnici „nacionalnih interesa“. Narod dodatno osiromaši, a kriminalci sa kravatama se dodatno obogate.

Činjenica da mostarske ulice i dalje nose imena fašističkih zločinaca, kao što su zloglasni Jure Francetić, Mile Budak, Vokić i Lorković govori dovoljno o vrijednostima koje vladajuća kasta promoviše.
Nedopustivo insitucionalno nasilje nad obrazovanjem mladih nazvano „dvije škole pod jednim krovom“ se nastavlja. Da li je moguće odvojeno živjeti pod istim krovom? Naravno da nije, ali mi živimo. A do kada ćemo, zavisi samo od nas i naše sposobnosti da se organizujemo i suprotstavimo bezumlju kojim smo okruženi.

Ipak, još uvijek ima dovoljno nas koji smo zaljubljeni u slobodu. Slobodu od siromaštva, nesigurnosti, mržnje, podjela, diskriminacije, slobodu od nacional-šovinističkih i vjerskih predrasuda, slobodu govora, organizovanja, djelovanja... Naš broj stalno raste, naš glas postaje sve jači.
Mostarski antifašisti i antifašistkinje su proveli novu akciju u cilju obilježavanja Dana oslobođenja Mostara od fašizma.
Ovogodišnja poruka nosi naziv : „Zaljubljeni u slobodu“ – rečenica u kojoj se može prepoznati svaki dobronamjeran građanin. Grad Mostar je osvanuo oblijepljen stotinama plakata sa ovom porukom.
Na mostu Bunur je postavljen baner koji, takođe, nosi ovu parolu, a nakon toga je građanima Mostara podijeljen drugi broj ''Antifašističke dvolisnice''. Nakon pomenutih akcija, aktivisti će se pridružiti članovima SABNOR-a, te građanima Mostara u obilasku antifašističkih spomenika.
Na vašoj strani,
ANTIFA Mostar