Posljedice radijacije u Japanu neće zaobići ni našu zemlju

16. 3. 2011. | posted in |


PRIJETI EKSPLOZIJA NUKLEARNOG REAKTORA: Posljedice radijacije u Japanu neće zaobići ni našu zemlju

Nuklearna katastrofa koja je moguća u Japanu zbog eksplozije u tamošnjim nuklearnim elektranama, izaziva zabrinutost u cijelom svijetu. Ukoliko, zaista, dođe do katastrofe cijela planeta osjetit će posljedice radijacije
nuklearni reaktor ilustracijaPošteđena neće biti ni naša zemlja, iako je hiljade kilometara udaljena od mjesta nesreće.

- Ukoliko dođe do taljenja jezgre u reaktorima, sigurno je da će cijela planeta pa tako i BiH osjetiti posljedice radijacije. To se može tvrditi zbog iskustva sa katastrofom u Černobilu kada je cijeli svijet osjetio posljedice zbog toga - kaže prof. dr. Lejla Saračević, šefica Katedre za radiobiologiju i biofiziku Veterinarskog fakulteta. Prema njenim riječima, ako bi došlo do katastrofe, njene posljedice u BiH mogle bi se osjetiti za nekoliko sedmica.

- Ako radijacija ode u termosferu, za očekivati je da u roku od dvije do četiri sedmice radijacija stigne do naših prostora. Brzina zavisi od snage vjetra i u kojem pravcu puše - rekla je Saračević, koja se, ipak, nada da do katastrofe neće doći.

- Poznavajući Japance vjerujem da će uspjeti sanirati probleme i sanirati kvarove na nuklearnim elektranama. Olakšavajuća okolnost jeste što imaju iskustva sa nuklearnim problemima i znaju šta treba raditi u ovakvim situacijama - kazala je Saračević. Ona ističe da je teško uspoređivati sadašnju situaciju sa Černobilom.

- Još uvijek je rano za prognoze kolika će biti šteta od problema sa nuklearkama u Japanu. Međutim, sigurnost ovih elektrana je puno bolja nego što je bila u Černobilu i zbog toga vjerujem da će posljedice u svakom slučaju biti manje - zaključila je Saračević.

Lejla Saračević ističe da ako bi došlo do radijacije na ovim prostorima, mjere zaštite poduzimaju se na međunarodnom nivou.

- Međunarodne organizacije poput Agencije za atomsku energiju izdaju upozorenja sa uputstvima šta treba raditi. Prve mjere zaštite podrazumijevaju ostanak u zatvorenim prostorijama i izbjegavanje hrane koja je mogla biti pod djelovanjem radijacije - rekla je Saračević.
(San.ba/dg)